Bier van Brouwerij Wijchense Schòne.

Brouwerij Wijchense Schone bracht in 2014 het eerste biertje uit. Brouwerij Wijchense Schone maakt sinds 2014 unieke en originele bieren. De bieren zijn veelal niet in een vaste stijl of een hokje te plaatsen. De recepten worden op kleine schaal gemaakt en geproefd. Op gevoel en kennis worden ingrediënten uitgezocht, gesorteerd en gecombineerd tot een uniek en smakelijke drank. In 2020 is naast het produceren van bier ook het produceren van bierazijn gestart. De diversiteit die te vinden is in de bieren is ook terug te vinden in de azijnen.

Blonde dern speciaalbier van de Wijchense Schone

Blonde Dern

Een jonge vrouw ook wel Dèrke  genoemd. Blonde Dern een vol blond bier met elan en tevens de heerlijke jeugdige sprankelende frisheid van een Weizenbier. Blonde Dern is letterlijk het zonnetje in huis.

“Een blondje dat niet te onderschatten is!”.

Soort bier: weizenbok
Alcohol percentage: 7,1%
EBC: 13
EBU: 17

DukZat

Betekent enerzijds dat iemand ‘duk zat’, vaak dronken is. Anderzijds zegt een Wijchenaar die vaak overdrijft en/of stoere verhalen vertelt ‘dat heb ik dukzat gedoan’, dat heb ik vaak genoeg gedaan. DukZat is een mengelmoesje van culturen, de zachte en veelzijdige kruidige smaak zal je verrassen.

“DukZat is mooiste en liefste meisje van de klas waar iedereen verliefd op wordt”.

Soort bier: blond/tripel
Alcohol percentage: 7,0%
EBC: 15
EBU: 28
Duk zat speciaalbier van de Wijchense Schone.
Hittepitit speciaalbier van de Wijchense Schone

Hittepetit

Een bedrijvige pittige dame, je moet haar met fluwelen handschoenen aanpakken. Het bier is uitermate geschikt voor mensen die van een uitdaging in het leven houden. Het is een donker bier met een zoete, pittige en ietwat bittere smaak.

“Heeft u de moed om deze pittige Hittepetit aan te pakken?”

Soort bier: IBA (Indian Brown Ale)
Alcohol percentage: 7,0%
EBC: 113
EBU: 50

WanneKwats

Wijchens voor ‘wat een onzin’. Als iemand (in de kroeg) sterke verhalen staat te verkondigen, dan zegt een Wijchenaar: “Wanne Kwats”! Door een variatie aan granen is het een volmondig, moutig, licht stroperig en bourbonachtige bier.

“Door het hoge alcohol percentage ga je Kwatsen!”

Soort bier: Meergranen tripel
Alcohol percentage: 9,0%
EBC: 24
EBU: 36
Wannekwats speciaalbier van de Wijchense Schone.
Bukske speciaalbier van de Wijchense Schone

Bukske:

Herkennen jullie de dubbele betekenis van BUKSKE? Het is Wijchens voor broekje en voor bokbier. Het is een pikant, naïef, jeugdig en uitdagend licht donker biertje. Bukske is een verfijnd kruidig en niet te zoet (herfst)bier wat je zintuigen prikkelt.

“Wie heft met ons het Bukske!”

Soort bier: Herfstbok
Alcohol percentage: 7,1%
EBC: 80
EBU: 22

Hou je wâ:

Dikke porter met tonen van pure chocolade, koffie en rozijnen. Dit zeer donkere bier heeft een stevige bitter uit hop en mout.

Soort bier: Porter
Alcohol percentage: 10,0%
EBC: 226
EBU: 50
Bierazijn

Bierazijn:

Van meerdere biersoorten hebben wij bierazijn gemaakt. Bierazijn ontstaat wanneer bier wordt gefermenteerd tot bierazijn. Aan het bier wordt een azijncultuur toegevoegd die alcohol omzet naar azijnzuur. Hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe meer azijnzuur er wordt gemaakt door de azijnbacterie. Gek genoeg wil dit niet altijd zeggen dat er dan ook een zuurdere azijn ontstaat. De bitterheid van de hop in het bier is mede bepalend voor het zuurgehalte van de azijn. IPA achtige bieren zoals de Hittepetit en onze imperial porter Hou je wâ bevatten een stevige bitterheid wat leidt tot een gematigd zure azijn. De azijnen hebben allemaal een eigen karakteristieke smaak. Sommige lijken op het oorspronkelijke bier, maar anderen ontwikkelen een eigen smaak.

Bierazijn kent vele toepassingen. Zo kan bierazijn worden gebruikt als dressing, basis voor sauzen, het inmaken van groente en fruit, mosterd, rubs en marinades en het mals maken van vlees. Het maakt vette gerechten minder zwaar en kan andere gerechten een bijzondere smaak geven. Deze bierazijnen hebben een ronde zachte smaak met een bierig karakter.

Waar kunt u onze producten kopen?

Onze bieren zijn in de omgeving van Wijchen verkrijgbaar bij cafés en restaurants, slijterijen, streekwinkels, sporthallen, kaaswinkels, jaarmarkten, kerstpakkettenbedrijven, bierevenementen, tuinwinkels of te bestellen via onze website info@wijchenseschone.nl.