Bierazijn van Brouwerij Wijchense Schòne

Brouwerij Wijchense Schone maakt naast heerlijk speciaal bier ook bierazijn. De diversiteit die in de bieren aanwezig is, is ook terug te vinden in de bierazijn. Tijdens het fermentatieproces van het bier ontwikkelt het zich tot een uitgesproken bierazijn met eigen karakter! Waar een bier stevig bitter kan zijn en moutigheid de boventoon voert, kan in een bierazijn de kruiden gaan opstaan en zorgen voor een compleet afwijkende smaak van het bier, maar wel met een herkenbaar bierig karakter.

Hoe wordt bierazijn gemaakt?

De productie van azijn bestaat uit een fermentatieproces van een alcoholhoudende drank, zoals wijn, bier of vergist vruchtensap. Door een azijncultuur toe te voegen aan de drank ontstaat er azijn. De azijnbacterie zet de alcohol in de drank om naar azijnzuur. Des te meer alcohol in de drank zit, des te meer azijnzuur wordt er geproduceerd.

Meer alcohol dus zuurdere azijn?

Je zou verwachten dat een azijn met meer alcohol altijd zuurder is dan een azijn met minder alcohol. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Bitter en zuur heffen elkaar op. De smaakomzetting van een bier naar een bierazijn is elke keer weer een verrassing. In een azijn komen hele andere smaaktonen omhoog dan dat dit bij het brouwen van een bier het geval is. Zo kan een azijn een kersensmaak krijgen of naar honing ruiken terwijl er helemaal geen link is naar kersen of honing in het bier. Dit maakt de productie van bierazijn een erg leuk avontuur.

Blonde dernazijn bierazijn

Blonde Dernazijn

Een azijn met een duidelijk bierig karakter. De geur van deze bierazijn doet denken aan radler; bier met een lichte citroengeur. Deze van oorsprong weizenbok is gemaakt van gerstemout, tarwemout en een klein beetje karamelmout. Blonde dern heeft een gematigd bitter uit de hop en een alcoholpercentage van 7,1% waardoor deze bierazijn als gemiddeld zuur wordt ervaren.

Soort bier: weizenbok
Alcohol percentage: 7,1%
EBC: 13
EBU: 17

Dukzatazijn

Dukzatazijn is een bierazijn met een duidelijke citrustoon. In het bier is zijn verschillende kruiden verwerkt en sinaasappelschillen uit Curaçao. Waar deze kruiden in het bier een accent vormen in de smaak, komen ze in de azijn een stuk sterker naar voren. Samen met het zuur van de azijn, geven deze kruiden een prettige smaak die zeer goed te combineren is met salades, visgerechten en als basis gebruikt kunnen worden voor een vinaigrette.

Soort bier: blond/tripel
Alcohol percentage: 7,0%
EBC: 15
EBU: 28
Dukzatazijn bierazijn
hittepetitazijn bierazijn

Hittepetitazijn

Hittepetit is een samensmelting tussen een dubbel en een ipa. Het is een donker bruin bier met een stevige bitter uit de hop. Deze bitter wordt ondersteund door zoethout, sinaasappelschillen en koriander. Het zuur uit de azijn en de bitter uit de hop heffen elkaar op, waardoor deze bierazijn als gematigd zuur wordt ervaren. De smaak van deze bierazijn doet denken aan pruimen / kersen en heeft iets weg van een kriek bier.

Soort bier: IBA (Indian Brown Ale)
Alcohol percentage: 7,0%
EBC: 113
EBU: 50

Wanne Kwatsazijn

De meest zure bierazijn uit het assortiment is Wanne Kwatsazijn. Het bier heeft een alcoholpercentage van 9,0% alcohol, die één op één omgezet wordt naar azijnzuur. De moutigheid in van het bier zorgt er voor dat deze bierazijn geen scherp zuur heeft, maar een zacht en rond karakter heeft. Deze bierazijn is goed te gebruiken in vette gerechten en heeft voldoende power om te concurreren met het vet. Denk hierbij aan zalm of een gepaneerde schnitzel. Het brood in het paneermeel heeft een relatie met de gerstemout die gebruikt wordt in het brouwen van bier. Naast gerstemout is er ook haver en maïs verwerkt in Wanne Kwats.

Soort bier: Meergranen tripel
Alcohol percentage: 9,0%
EBC: 24
EBU: 36
Wanne Kwatsazijn bierazijn
Bukskeazijn, bierazijn

Bukskeazijn:

De geur van deze azijn doet denken aan honing drop. In Bukske is zoethout, kandijsuiker, sinaasappelschil en koriander verwerkt. Vooral zoethout komt naar boven in deze bierazijn. Samen met de karamelmout, die in deze herfstbok is gebruik, geeft het deze bierazijn een verwarmend karakter en een gemiddelde hoeveelheid zuur.

Soort bier: Herfstbok
Alcohol percentage: 7,1%
EBC: 80
EBU: 22

Hou je wâ azijn:

De bierazijn met het hoogste azijnzuur gehalte van 10%. De bitterheid uit de grote hoeveelheid hop wat in dit bier wordt gedaan en het bittere van de gebrande mouten, zorgen er voor dat het zuur van de azijn minder heftig overkomt. Hierdoor heeft deze bierazijn een gemiddeld zuur. Deze bierazijn heeft wat weg van een balsamicoazijn en geeft het gerecht een meer bierig karakter wanneer deze de balsamico vervangt.

Soort bier: Porter
Alcohol percentage: 10,0%
EBC: 226
EBU: 50
Hou je wâ azijn bierazijn
rookstoutazijn bierazijn

Rookstoutazijn:

Misschien wel de bijzonderste bierazijn uit de selectie. Een azijn met rookgeur en smaak. Het bier waar deze bierazijn van is gemaakt bevat een grote hoeveelheid rookmout. Dit geeft het bier en ook deze bierazijn zijn karakteristieke rookgeur. Deze azijn leent zich uitstekend om een rub van te maken voor bij de barbecue. De rooksmaak en de smaak uit de gebrande mouten geven het gerecht iets extra’s.

Soort bier: Rookstout
Alcohol percentage: 6,4%
EBC: 226
EBU: 50

Engelse bitterazijn:

Een Engelse bitter is een donker kleurig bier met en bittere bite. De bitterheid van het bier en het zuur heffen elkaar op waardoor deze bierazijn bijzonder mild is in zuurgehalte. Het heeft een hele kenmerkende biersmaak, die het gerecht een echte bierige twist kan geven.

Soort bier: Engelse bitter
Alcohol percentage: 5,8%
EBC: 80
EBU: 50
Engelse bitterazijn bierazijn

Waar kunt u onze producten kopen?

Onze bierazijnen zijn in de omgeving van Wijchen verkrijgbaar bij delicatessewinkels en kaaswinkels of te bestellen via onze website info@wijchenseschone.nl. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over bierazijn en kijk op onze Facebookpagina.